2021. évi Polonica Varietas pályázat

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A Támogatott megnevezése: Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium
A Támogatott székhelyének címe: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor utca 2.
A Támogatott adószáma: 18350788-2-03
A Szerződés iktatószáma: WFA/100/48/3/ZA/2021
A Szerződésben rögzített tevékenység, illetve a támogatás tárgya: egyszeri vissza nem térítendő pénzbeli támogatás biztosítása a Wacław Felczak Alapítvány Kuratóriumának 62/2021 (09. 14.) számú határozata alapján a Támogatott részére a 2021. évi Polonica Varietas pályázati kiírás keretében benyújtott, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium tanulóinak lengyelországi kirándulására vonatkozó támogatási kérelméhez kapcsolódóan, a Szerződés 1. sz. mellékletét képező pályázati dokumentáció szerint.
A megvalósítás időpontja: 2021. október 9-12.

A közvélemény tájékoztatásának módja:

Az eredeti program teljesítése, eredménye:

Régóta célunk a constis diákok megismertetése a lengyel kultúrával, a lengyel–magyar barátság eszméjével, a két ország közötti történelmi kapcsolatokkal, valamint a Lengyelországról szóló ismereteik bővítése a diákok saját személyes élményein keresztül. Úgy érezzük, a program során ezt sikerült elérnünk.

A lengyel határt átlépve volt egy nagyobb pihenőnk, bivalyokat láttunk. Vasárnap szentmisén vettünk részt a Mária templomban Krakkó központjában. 11 órától a Wieliczkai Sóbányát tekintettük meg helyi idegenvezetővel, láttuk. Szent Kinga sószobrát. Délután krakkói városnézésben volt részünk.  A Wawel Katedrálisában meglátogattuk Szent Hedvig sírját, I. Ulászló magyar király szarkofágját, Báthory István síremlékét. A Zsigmond harangnál is jártunk.

Hétfőn a Łagiewniki Isteni Irgalmasság Bazilikájába zarándokoltunk, ahol természetesen megcsodáltuk a magyar és lengyel szentek kápolnáját is. Szent Fausztyna nővér szerzetesi szobáját egy kint élő magyar nővér mutatta meg nekünk, és lenyűgöző lelkesedéssel mesélt Fausztyna nővérről. Délután Auschwitzban és Birkenauban nehéz volt szembesülnünk az ottani borzalmak tényével. Más a történelemmel a könyvekben, és más a valóságban, tárgyszerűen találkozni…

Kedden hazaindultunk.  Útközben idegenvezetőnk segítségével a II. világháborúban a Budapest – Varsó összeköttetést lehetővé tevő Tátrai Futárok hősiességéről részletes ismereteket szereztünk. Zakopaneban városnéző sétán vettünk részt. Az utunkat támogató Waczlaw Felczak Alapítvány névadójának emléktáblájánál tiszteletünket tettük, az Öreg temetőben fejet hajtottunk a futárok emléktáblája előtt. Magyar és katolikus identitásunkban megerősödve, élményekkel tele, érkeztünk vissza Kiskunfélegyházára. Egy barátságos néppel való megismerkedés emlékét őrizzük szívünkben.

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy ez az élménydús utazás létrejöhetett.

Fotó- és médiamegjelenés: l. A közvélemény tájékoztatásának módja pontot!

A résztvevők köre, a megjelentek létszáma: 25 fő középiskolás + 2 kísérőtanár (+ 1 fő idegenvezető)

A programtól való eltérés (oka, és ez mennyiben befolyásolta a tervezett eredményt, mivel helyettesítették az esetlegesen elmaradt programrészt): a COVID miatt a lengyel iskolák nem mehettek külföldre, így telítettek voltak a szálláshelyek, a szállást csak október 9-12-re tudtuk lefoglalni. Az Orawkai fatemplomba nem sikerült szentmisét egyeztetni. Az Auschwitz-birkenaui programra nehéz volt praktikus időpontot szerezni, így az Ojcówi Nemzeti Parkba meglátogatása helyett Łagiewnikiben hosszabb időt töltöttünk. Nemcsak Szt. II. János Pál pápa életútjával ismerkedhettünk meg, de az Isteni Irgalmasság Bazilikájával és Szt Fausztyna nővér lelkiségével is, ezzel időt spóroltunk, és lelkiekben jobban gazdagodtunk. A változások a helyzetből adódtak, nem okoztak problémát.

A résztvevők miként fogadták a programot: Az idegenvezetőnk kiváló volt, mindenki meg volt elégedve a szállással, az étkezéssel, az utazással és minden programmal. Nagyon jól éreztük magunkat.

A rendezvénynek milyen volt a társadalmi, szakmai visszhangja: Nagyon jól sikerült az út, akik nem jöhettek valamilyen okból (pl. betegség), azok nagyon sajnálták a beszámolók alapján, hogy nem lehettek ott. Elhatároztuk, hogy jövőre is pályázni fogunk.