KEOP 4.9.0

Projekt megnevezés:          „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással a kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény Kollégium és Óvoda épületénél”
Projektazonosító:  KEOP-4.9.0/11-2011-0016
Támogatási összeg: 84 823 892 Ft
Projekt teljes költsége: 99 792 814 Ft

Projekt általános leírása:

A projekt hosszú távú közvetlen célja a fenntartható fejlődés és környezeti fenntarthatóság szempontjait is figyelembe vevő megoldásokkal az intézmény oktatási céljainak megvalósításához nem nélkülözhető épületegyüttes üzemeltetési költségeinek, elsősorban az energiafelhasználásának a csökkentése.

Intézményünk alapvető feladata tagintézményein keresztül az óvodától az érettségiig egységes katolikus vallásos nevelést nyújtani tanulóinak és családtagjainak. Az általunk üzemeltetett Kollégium és Óvoda épületei energetikai korszerűsítésének megvalósítását az Új Széchenyi Terv keretében – egy sikeres pályázat eredményeként – az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam közel nyolcvanöt millió forinttal támogatja, a projekt megvalósításának tervezett költsége meghaladja a százmillió forintot.

Közvetett célja a városképi jelentőségű épületen egy energiahatékonyság növelő beruházás demonstrálása a város és oktatási intézményei számára, valamint nemzetgazdasági szinten az ország energiafüggetlenségének elősegítése és a légkörbe emittált légszennyező anyagok mennyiségének csökkentése. A projekt keretében megújulnak az érintett épületek nyílászárói, megvalósul a padlás és a tetőtér utólagos hőszigetelése, a fűtési rendszer kiegészül biomassza tüzelésű kazánok beépítésével, valamint sor kerül a meglévő földgáz tüzelésű kazánok cseréjére. Az épületek villamos energia fogyasztásának csökkentése érdekében, megújuló energiaforrások alkalmazásának előtérbe helyezésével világításkorszerűsítésre és napelemek telepítésére, napenergia hasznosítására is sor kerül.

A projekt megvalósításának eredményeként a következőkkel számolunk:

  • Energiaköltségek 61 %-kal való csökkentése
  • Energiaköltség és üzemeltetési költség megtakarítás több mint hat millió forint/év
  • Több mint száz diák kollégiumi körülményeinek és százhuszonöt gyermek óvodai körülményeinek javítása, komfortérzetének növelése
  • Légszennyező anyag kibocsátás számottevő csökkentése

Sikeres egyszerűsített közbeszerzési eljárás eredményeként a kivitelezést egy helyi vállalkozás az Előregyártó – Szerelő és Építőipari Fővállalkozó Kft fogja megvalósítani, terveink szerint 2012. év harmadik negyedévében, az oktatási szünet ideje alatt.

Projekt ütemterv:

1 – Megnyitó ünnepség 2012. április 19-én 15:00-kor volt. Cikk a Félegyházi közlöny oldalán!

Képek az eseményről:  klikk ide!

2 – Építkezés képekben: klikk ide! (pdf 3,5Mb)

3 – Záró ünnepség: Sajtóközlemény a zárórendezvényről

Képek az eseményről: klikk ide!