Őszi programjaink

A kollégium az tanulás támogatása mellett nagy hangsúlyt fektet a tanulók nevelésére és a közösségépítő programok támogatására is. A csoporthoz való tartozás, a csapatszellem erősítése elengedhetetlen feladatunk. A csoportvezetők által szervezett programok lehetőséget biztosítanak egy-egy közös délutáni programhoz való csatlakozásra.

A négyes csoport ősszel, a jó időt kihasználva biciklizésbe kezdett, melynek keretében a különböző városrészek nevezetes helyeit keresték fél Zsigóné Seres Judit tanárnő vezetésével. Az iskola padból kimozdulva, a jó levegőn a napfényben történő kerékpározás kimozdította a diákokat a mindennapok mókuskerekéből.

A hármas csoport 2019. november 12-én Józsa Nándor tanár úr vezetésével 21 kollégistával moziba ment. A „Midway” című, a második világháború egyik kiemelkedő csatáján alapuló – amikor Japán az Egyesült Államok tengeri flottáját fél éven keresztül megszállva tartotta – filmet tekintették meg. A film jól rávilágított a háború szörnyűségeire, az értelmetlen pusztításra, ugyanakkor számos egyetemes emberi, erkölcsi értéket adott útmutatóként. Az amerikai katonák elszántsága, kitartása, küzdeni akarása, hősiessége országuk iránt, minden kor és nemzet emberének követendő példa kell, hogy legyen. A rendkívül életszerűen koreografált film tökéletesen állítható mind az erkölcsi nevelés szolgálatába, mind pedig a történelemszemlélet alakításába.

Egy héttel később, ugyanez a csoport 13 diákkal, de annál nagyobb lelkesedéssel, ismét mozizott. Az „Aszfalt királyai” című film az autóversenyzés, a járművek iránti szerelem, az autógyárak közti versengés, a fizika törvényivel való küzdelem világát tárta a néző elé. A film rámutatott azon – nem túl ritka – helyzetre, hogy nem mindig a legtehetségesebb, legszorgalmasabb ember tud érvényesülni. A külsőségek, a reklám „üressége” sokszor fontosabb, mint a valódi, igaz tartalom, továbbá – még ha ez kellemetlenséggel is jár – szembe kell mennünk az üressel, hamissal illetve szembesíteni kell másokat a tényekkel. Másrészt láthattuk, ha az ember kitart bármilyen jó ügy érdekében, akkor hiába sodorja az élet szele bárhová, az erkölcsi győzelem mégis az övé marad.