„Játsszunk fizikát! 2019” verseny

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdetett fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára. Ez alkalommal Telkes Máriára, a napenergia felhasználását kutató, Napkirálynőként emlegetett tudósra, az első működő „napház” tervezőjére emlékeztek a doveri ház megépítésének 70. évfordulóján.

A verseny célja az volt, hogy ösztönözze a diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Három héten keresztül, hetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot kaptak. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait el kellett küldeniük a szervezőknek, s a megoldásokat jól érthetően, pontosan kellett megfogalmazniuk.

Iskolánk is benevezett egy 3 fős csapattal, melynek tagjai Gönczöl Kamilla, Horváth Anna Boglárka és Justin Ágnes (8. a osztályos tanulók) voltak. A szervezők a legötletesebb és legszorgalmasabb beküldőket hívták meg a 2019. április 5-i ünnepélyes eredményhirdetésre, a Szegedi Tudományegyetemre. A sok-sok kísérletezős és gondolkodós munkaórát követően iskolánk csapata is bekerült a legjobbak közé. A helyszínen bemutatott kísérletük nagy sikert aratott. S ami a legfontosabb: sikerült megszerezniük az I. helyet!

Tanulóink a kétnapos vendéglátáson túl értékes könyvjutalmat és számtalan apróbb ajándékot kaptak.

Szívből gratulálunk a versenyzőknek, s köszönjük a felkészítésüket dr. Hidegné Torma Erzsébetnek.