Testvériskolai találkozó Krakkóban

Február 22-től 26-ig iskolánk 18 tanulója és 2 pedagógusa (Bangó Beáta Klára nővér és Petyovszkiné Kovács Margit) 5 napot töltött Lengyelországban, Krakkó városában a Szalézi Gimnázium és Líceum meghívására.

A program fő célja – ez alkalommal is – diákjaink angol nyelvű kommunikációjának fejlesztése volt. A résztvevők családoknál voltak elszállásolva, így már az első pillanattól kezdve kénytelenek voltak angolul társalogni. Először kézzel-lábbal is segítettek, majd egyre bátrabban és magabiztosabban mertek kommunikálni.

Az ott töltött idő alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk, szép helyeken jártunk és érdekes programokon vettünk részt. Kedden reggel ismerkedős játékokkal és tánccal indult a nap, délután pedig a Wieliczka sóbányába látogattunk, ahol színvonalas angol nyelvű idegenvezetésben volt részünk. Másnap délelőtt krakkói városnézésre mentünk (Királyi vár/Wawel, Főtér, Flórián kapu, Mária-templom), délután pedig a főtér alatt 4 méter mélyen húzódó Interaktív múzeumban Krakkó történelmével ismerkedtünk meg. Sajnos, az időjárás nem volt kegyes hozzánk, mivel a hideg mellett esőben és intenzív havazásban is volt részünk. Persze mindez nem szegte kedvünket! Csütörtökön újabb szabadtéri program következett: a ’Global Education Parkban’ a ’Villages of the World’-öt jártuk körbe. Itt csoportfoglalkozás keretében Mongóliáról tanulhattunk. Láttunk perui és afrikai kunyhót, pápua új-gíneai cölöpházat, indiánsátrakat, mongol jurtát és eszkimó kunyhót, bennük jellegzetes berendezési tárgyakat. Kora délután önfeledt bowlingozás következett Krakkó egyik bevásárlóközpontjában, este pedig a fogadócsaládok szerveztek jobbnál jobb programokat.

Ott tartózkodásunk alatt több jellegzetes lengyel specialitást is megkóstoltunk, kivételes vendégszeretetben volt részünk. Péntek reggel az iskolakápolnában angol nyelvű szentmisével búcsúztattak minket. Az elköszönés könnyesre sikeredett, de hamarosan újra találkozunk, mivel június 6-ától mi látjuk vendégül a lengyel diákokat és kísérőiket.

A cserediák programban résztvevő tanulóink: Agócs Noémi, Bálint Anna Tamara, Benics Krisztina, Dabis Brigitta, Dencs Erika, Faragó Evelin, Juhász Jázmin, Keserű Kitti, Kiss Tamás, Kovács Adrienn, Kürtösi Klaudia, Magyar Fruzsina, Mészáros Aliz, Müller Leila, Nemes Petra, Ónodi Kitti, Szász János, Tóth Renáta.