Őszi ottalvós osztálykirándulás a Balatonnál

A múlt tanév végén intézményünk pályázatot nyújtott be az Erzsébet Közalapítványhoz, mely támogatást nyert. Ennek eredményeképpen három általános iskolai osztályunk (3.B, a 4.B és az 5.A), 2022. szeptember 12-14. között részt vehetett a Zánkai Erzsébet-tábor programjain.

A népes csoporttal szeptember 12-én hétfőn kora reggel indultunk útnak a kiskunfélegyházi vasútállomásról. A budapesti átszállás során a mozgólépcsőzést is kipróbálhatták a gyerekek. Majd a Kelenföldről Tapolca felé haladó sebes vonattal utaztunk Zánkára, ahová nem sokkal 12 óra előtt meg is érkeztünk. A vonatállomásról Dottó kisvonatok vittek minket a táborba, ahol a regisztráció után elfoglalhattuk szálláshelyünket az 1-es számú (piros) nyári szálláson.

Ebéd után minden osztály részt vett valamilyen szervezett aktivitáson, a harmadikosok kalandoztak a mesék birodalmában, a negyedikesek hajókáztak, az ötödikesek pedig kincset kerestek. A vacsora után zenei koncert részesei lehettünk a tábor közösségi helységében. Az utazás izgalmai és a rengeteg új élmény birtokában mindenki kellemesen elfáradva tért nyugovóra.

A második nap délelőttjén Stenczer Hilda hegymászó, Közelebb az éghez – Földünk legmagasabb csúcsain című előadását hallgattuk meg a színházteremben. Általa megismerhettük a hegymászók mindennapi kihívásait, valamint betekintést engedett a világ 8000 méter fölötti hegyeinek világába személyes tapasztalatai, fotói által. Ezt követően a tábor bejáratánál lévő Haditechnikai Park katonai járműveit tekintettük meg. Ebéd után a délutánt a Balaton partján töltöttük, ahol a kellemes ősz eleji időjárásnak köszönhetően volt lehetőségünk fürdőzésre is. Közben a harmadik és az ötödik osztályosok is hajókázhattak a Szent Imre sétahajóval. A vacsora után egy éjszakai zseblámpás túrázással zártuk a napot, melyet nagy örömmel fogadtak tanulóink.

Utolsó napunk kihívása a hazautazás volt, amely kicsit izgalmasabbra sikeredett a késések miatt, de így is szerencsésen hazaérkeztünk Kiskunfélegyházára.
Ez a három nap több gyermeknek az első balatoni kirándulást jelentette, egyúttal jó lehetőséget biztosított az osztályok számára a közösségépítésére is. A táborban biztosított programok színesek voltak, jól illeszkedtek a területi adottságokhoz és a tanulók életkori sajátosságaihoz. A három nap alatt szerzett élményeinket a kellemesen meleg időjárás még szebbé tette.